top of page
Zoeken

HOE KRIJG IK MIJN KORTE FILM  OP FILMFESTIVALS?

  • Foto van schrijver: Kuba Szutkowski
    Kuba Szutkowski
  • 15 feb
  • 20 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 10 mrt


Gebaseerd op eigen ervaringen presenteer ik hier een mini-handleiding: Do It Yourself Short Film Distribution. Dit is in feite een uit de hand gelopen email met tips. Per deze ter inzage voor anybody and everybody. Zo goed en zo kwaad mogelijk zal ik deze handleiding geupdate houden.

Kuba fotografeert de heerlijk gevulde zaal bij Kasseler Dokfest
Kuba fotografeert de heerlijk gevulde zaal bij Kasseler Dokfest

Ik weet wel een beetje waar ik het over heb. Als producent, regisseur, scenarist heb ik mijn films (soms meerdere malen) geselecteerd en bekroond zien worden bij festivals als IDFA, IFFR, NFF, EMAF, INTERFILM Berlin, IKFF Hamburg, Leeds IFF, Cork IFF, FrameLine, Brussel SFF, ISFF Shenzhen en nog 40 andere.

Voordat je begint aan de distributie van je kort denk eerst even goed na of je diep in je hartje overtuigd bent van de kwaliteit van je film. Heeft de film iets waar je mensen blij mee gaat maken (en al doet)? Meer mensen dan je moeder en de mensen die meegewerkt hebben? Let wel, distributie kost tijd en geld. Je mag jezelf het voordeel van de twijfel geven maar als je diep van binnen weet dat dit niet iets is waar je mee naar buiten wilt treden doe dat dan ook niet. Volgende keer beter. Sluit het af als een mooie leerervaring.

Als je wel dat vertrouwen hebt en je wordt door je omgeving aangemoedigd dan: let the boring game begin. Als je er eenmaal voor gaat geef dan vervolgens ook niet te snel op. Het komt vaak genoeg voor dat je pas na 10 festival inzendingen een selectie te pakken hebt. Dus je moet de film al gauw naar 20 tot 100 festivals sturen als je aardig wat selecties wilt. Immers, een gewaardeerd festival ontvangt duizenden inzendingen en heeft hoogstens voor een paar honderd films plek in de programmering. Een belangrijk deel van die programmering kiezen ze niet eens uit de inzendingen maar scouten ze zelf (op andere festivals en door contacten te onderhouden met goede makers, sales agents, producenten etc.). Your chances are slim. Maar kwaliteit komt (bijna) altijd bovendrijven.

Kuba probeert iets zinnigs te zeggen
Kuba probeert iets zinnigs te zeggen

STAP 1: GEGEVENS VERZAMELEN

Je zal altijd een lijst aan gegevens en materialen paraat moeten hebben om je film in te kunnen zenden naar filmfestivals. Daar wordt naar gevraagd in het online formulier van het festival voorhanden. Hieronder de meest voorkomende zaken. Stel onderstaand pakket zorgvuldig samen. Let op: deze materialen en teksten kunnen doorslaggevend zijn voor programmeurs, distributeurs en eventuele bezoekers om je film wel of niet te gaan kijken. Deze komen namelijk vaak in het programmaboekje van het festival terecht.

  1. De film. Een digitale versie maken van je film (h.264 mov, of mp4) is het startpunt van je distributie. Een mp4 van 1GB of 2GB groot voor een short is meestal gangbaar. Gelukkig worden DVD's nooit meer gevraagd. Je zendt je film dus online in. Vaak moet je de film op hun servers uploaden maar veel wordt ook via filmfestival distributie platformen gedaan tegenwoordig (daarover hieronder meer). Je film (met een wachtwoord, of via een unlisted link) op vimeo/youtube zetten kan ook van pas komen om het snel met relevante mensen te kunnen delen.

  2. Subs. Engelstalige ondertiteling (als niet Engels gesproken) is bij internationale festivals verplicht en soms heb je zelfs Spaanse-, of Franstalige ondertiteling nodig (zeldzaam). Dat kan je laten maken voor 100-300 euro door een specialist (b.v. bij Einion) of je kan het zelf maken met b.v. adobe première pro. Première pro kan tegenwoordig een transcriptie maken van alle gesproken tekst in je video en die kan je dan vertalen, al dan niet met hulp van AI, b.v. ChatGPT. Maar laat ook een native speaker er even naar kijken. Ondertitelen is ook een kunst. Hier wat guidelines: https://auteursbond.nl/wp-content/uploads/2024/04/Dutch-Guidelines-for-subtitling-EN.pdf

    Je kan de film met 'burned-in' ondertiteling opleveren (uploaden of via je eigen video kanaal) of de ondertiteling als losse .srt file opleveren (soort veredeld text bestandje dat je o.a. uit premiere pro kan exporteren als je daar de ondertiteling in hebt gemaakt). Dat .srt bestand kan je ook op vimeo of youtube uploaden naast je film dan kunnen kijkers zelf kiezen of ze de subs willen zien door op het CC knopje te drukken. Ik kies meestal voor 'burned-in' subs omdat niet iedereen het CC knopje kent en omdat je dan de subs ook volgens je eigen font/layout vormgeving terugziet. Zo vind ik het soms lekker kek om de subs een kleurtje te geven of om ze een bepaalde grote/ positionering te geven.

  3. DCP? en andere vertoningskopie vragen. 'Screening formats' zijn de soorten dragers waarop je film beschikbaar is voor vertoning op het grote doek. Als hier naar gevraagd wordt vul dan rijkelijk alle opties in. Met name de digitale dragers (DCP, mp4, mov etc.) zijn namelijk makkelijk (achteraf alsnog) te laten maken als je eenmaal zeker weet dat je geselecteerd bent. Vul dus veel soorten formats in behalve 16 of 35mm film, tenzij je die al in je bezit hebt. Filmprints (de ouwerwetse filmrollen) maken is erg prijzig en gelukkig ongebruikelijk tegenwoordig.

    Meestal zijn festivals tevreden met een DCP, een prores mov, of zelfs een h264 mp4 van je film. Een DCP is een digitale video standaard voor hedendaagse bioscoopprojectie systemen. Theoretisch kan je die zelf maken met je computer. Voor de echte lowbudget tijger is dat best goed te doen met de gratis software: DCP-O-MATIC. Er zijn echter verschillende bedrijven die een DCP voor je kunnen maken. Je kan dit vaak door je post-productie eindstation laten doen door de online editor of soms is dit gewoon de editor of de colorgrader. Voor een korte film kan je vaak zelfs alles online regelen (met wetransfer e.d.). Stuur je high res master bestand (b.v. prores HQ mov export) naar de DCP dude en dan maakt die voor zo'n 100-200 euro de DCP op een professionele manier. Voor een film van 8min. is een DCP uiteindelijk zo'n 9GB. Als ik hem niet zelf maak dan laat ik dan meestal door Laurent Fluttert maken (tip!) Afhankelijk van hoe lang je film is. Let wel: een technisch superieure bioscoop DCP maken doe je met de medewerking van heel het post-productie team: de colorgrader houdt dan rekening met het grote doek, de sounddesigner maakt een 5.1 of zelfs 7.1 surround mix en de online editor brengt dat kundig samen met alle relevante instellingen en meta tags etc.. Maar, dat is de ideale wereld. Van een lowbudget tijger stereo HD videotje kan je een hele prima festival DCP maken. Wacht met het maken van eventuele kosten totdat je zeker weet dat je film vertoont gaat worden. Tot die tijd bluf je dat je die DCP al hebt, als er in de formulieren naar gevraagd wordt. Voor vrienden en familie is een prores mov of een mp4 uiteraard voldoende. Ik zou voor de lowbudget tijger aanbevelen om een DCP versie met 'burned-in' subs te maken. Er bestaat een mogelijkheid om subs als losse DCP aanhangsel te maken en op te leveren (daarmee zijn subs optioneel) maar dit zorgt vaak voor gedoe en fouten én gedoe. Dus ik raad aan: maak een DCP zonder subs (voor NL festivals) en een DCP met burned-in subs. Of, nog makkelijker, maak alleen de laatste want die Engelse ondertiteling vinden Nederlandse festivals meestal prima.

  4. Titel. Bedenk naast je originele titel een internationale (Engelse) titel van je film. Bijvoorbeeld VONK (origineel) en SPARK (internationaal).

  5. Logline. Dit is een samenvatting van je film in 1 à 2 zinnen. In 2 talen. In ieder geval in het Engels. Maar Frans en Spaans kan ook van pas komen (stel dat laatste uit tot dat je er tegenaan loopt). Een logline moet uiteraard pakkend zijn. Verleidelijk. Dit zinnetje wordt uiteindelijk in de programmaboekjes gedrukt. Het moet dus ook een festivalbezoeker lekker maken. Maak het niet metaforisch. Houd het concreet: wat met wie gebeurt er in het verhaal. Welk probleem moet er overwonnen worden. Voor programmaboekjes mag de logline wel een cliffhanger gevoel hebben (voor een subsidie aanvraag bij het filmfonds liever niet). Hier goede tips over het schrijven van een logline: https://plotmagazine.nl/de-kunst-van-de-logline/

  6. Synopsis. Dit is een lange samenvatting van je film. Daar bestaat een lange en korte versie van. Respectievelijk 150 en 450 woorden. Kunnen allebei van pas komen bij festival distributie. Ook weer in het Nederlands en Engels. Nederlands voor de Nederlandse festivals (duh!) en Engels voor vertoningen buiten onze benauwende grenzen. Dus 2 talen. Hierin mag je dus uitgebreider je film omschrijven. Doe dit ook zorgvuldig.

  7. Credits. belangrijke crew/ cast namen. Namen van department heads en cast zijn meestal afdoende. Maar je wilt natuurlijk wel iedereen die je geholpen heeft passende exposure geven. Zeker als het een low-budget onderneming was is het essentieel voor je eigen toekomstige carrière om mensen te vriend te houden en waar mogelijk te bedanken en te creditten. Liever vaker dan te weinig. GROTE WAARSCHUWING: triple check de spelling van de namen van mensen. Eenmaal ergens online in een catalogus, laat staan in gedrukte media, en de schade is gedaan. Af te lezen op het gezicht van het gedupeerde crewlid. Deze waarschuwing is niet alleen voor dyslecten! Dergelijke spellingfouten worden helaas vaak gemaakt en zijn dan ook met stip op 1 de meest voorkomende hoofdpijndossiers rondom distributie.

  8. Foto en korte bio- en filmografie van de regisseur(s). Stick to the highlights.

  9. Taal. Land van productie (in welke landen speelt het verhaal zich af). Welke talen worden er gesproken? In welke talen is ondertiteling beschikbaar? Engelse ondertiteling is in ieder geval een must.

  10. Dialogue list. Dit is een tekstdocument van alle uitgesproken zinnen in het Engels. Je ondertiteling uitschrijven met tijdcode erbij is daarvoor geschikt. Het hierboven genoemde .srt bestand (een ondertitelingsbestand) kan je ook sturen.

  11. Stills. Er bestaan sjieke filmsets waar een stills fotograaf rondloopt die bepaalde momenten in scene opnames zoals die gefilmd worden ook fotografeert voor hoogwaardige publiciteitsdoeleinden. Maar in de praktijk zijn freeze frames die je exporteert vanaf de tijdlijn van je editsoftware ook voldoende. Drie moet genoeg zijn. Het liefst ontvangt een festival deze plaatjes in 300 dpi (drukkwaliteit). Vandaar de fotograaf. Maar van freeze frames kan je tegenwoordig (vaak 4K opnames) prima stills maken. 300dpi kan je ook faken. Video uitleg hier. Een kind kan de was doen.

  12. Optioneel: Poster. Een digitale versie van een poster van je film. Trek hier niet te zwaar aan. Er wordt bijna nooit om gevraagd. Puur extratje.

Loop je ergens tegenaan ga er dan omheen. Ga door met andere zaken invullen. Mocht je bijvoorbeeld het adres van je regisseur/producent niet paraat hebben, als er om gevraagd wordt, stop je niet met invullen. Zuig wat uit je duim of sla het over. Ik vind: als je ervoor gaat zitten dan moet je voor het einde van de dag 5 tot 20 "submissions" de deur uit hebben gedaan. Denk dus pragmatisch. Kernzaken zijn: je film (met ondertiteling), goede logline/samenvatting, stills en je contactgegevens. De andere gegevens kan je evt. nazenden als erom gevraagd wordt, je zal er niet op afgewezen worden.

STAP 2: FESTIVALS VINDEN EN INZENDEN

Er is een school filmmakers die zegt: "mijn film wordt, óf vertoond bij een a-list festival, of ik vertoon 'm niet." Dat is in hun ogen de enige manier dat het aan je reputatie toevoegt. Zo streng zou ik niet zijn. Toegevend, je moet natuurlijk wel kijken welk festival respect geniet in de industrie (a-list: Cannes, Berlijn, Venetië, Rotterdam, IDFA, Toronto, Sundance, Locarno, Clermont-Ferrand, Krakow, Zinebi, Oberhausen, Tampere etc.) en welk festival je helpt om veel mensen te bereiken. Deze a-list wordt volgens sommige bepaald door de FIAPF maar volgens mij zijn de categoriën A-, en B-list meer fluïde. De handige festival guide van onze vrienden bij Rauwkost Film maakt zelfs een onderscheid tussen A+++, A++, A+, A, B en C festivals. Verschillende film instituten hebben hierin vaak eigen lijstjes die gedeeltelijk overlappen. Meestal gaat het om festivals die al tientallen jaren bekend zijn maar soms komt er een new kid on the block waar ineens de hele industrie op af zwermt (voorbeeld: lesarcs-filmfest.com).


Mijn uitgangspunt is echter vooral dat een film gezien moet worden. Dat betekent dat je niet te kritisch moet doen over de bekendheid van het platform van vertoning. Als er maar mensen in de zaal zitten. Samenkomen met andere makers en liefhebbers is altijd dankbaar én vruchtbaar. Los daarvan: soms heb je outsider festivals die naast het kundig regelen van publiek ook aan geldprijzen, reis-, en verblijfvergoedingen en mooie netwerkevents doen. Ook interessant.

Kuba en andere fijne mensen bij een avondje bij Cinenoord Rotterdam
Kuba en andere fijne mensen bij een avondje bij Cinenoord Rotterdam

Je zal helaas een budget moet hebben om rond te kunnen sturen. Ik reserveer daar meestal voor een short zo'n 200 tot 600 euro voor. Afhankelijk van hoeveel je in je eigen film gelooft en hoe gretig en welvarend je bent. Het is echter een afrader om voor al die dure festivals te gaan. Dan gaat het om de inschrijf/indien fee. Daarbij wordt het voor mij bont als het 50 tot 150 euro kost. Er bestaan veel gerenommeerde en/of leuke festivals die weinig of geen inschrijfgeld rekenen. Met name Noord-Amerikaanse festivals hebben vaak hoge fees, daar doe ik maar sporadisch aan mee. Ook uit principe: waarom moet de arme filmstakker die partijen financieren? Sommige festivals knijpen je uit terwijl ze hun selectie voor een belangrijk deel achter de schermen maken. Als voorbeeld: er bestaat een Cannes Short Film Corner waarbij je voor ca. 100 euro jezelf erin kan kopen. Je tante denkt dan dat je geselecteerd bent voor Cannes (jongen toch!) maar de professionals weten uiteraard beter. De short film corner moet niet verward worden dus met de ECHTE: Cannes Court Metrage competitie. De eerste is in feite een online catalogus en beurs (redelijk roemloos al dan niet een gezellige/leerzame uitstap) en het tweede is de echte korte film competitie waar carrières worden gemaakt. Ik vind het de 100 euro persoonlijk niet waard maar maak daarin je eigen afweging.

Bij de grote festivals komt slechts een deel van het programma tot stand uit de inzendingen. Een aantal jaar terug werden we door een programmeur uitgenodigd onze korte film VONK te vertonen bij het IFFR. Tof uiteraard maar ook merkwaardig: onze inzending was eerder voor diezelfde IFFR editie afgewezen middels een onpersoonlijke generieke email. Huh? De programmeur had onze film zelf gescout bij een ander festival waar de film vertoond was (Rotterdams Open Doek) en wist niet eens dat we de film hadden ingezonden (let wel: ik geloof wel dat programmeur(teams) de inzendingen meestal allemaal bekijken maar soms is degene die kijkt de verkeerde persoon, op het verkeerde moment). Je film voor de neus van de juiste persoon op het juiste moment krijgen is dus helaas wel soms een onderdeel van het spel. Ook leidt een selectie van je film bij een gerenommeerd festival niet zelden tot een selectie bij een ander festival zonder dat je er iets voor hebt gedaan. Je bent gescout door een programmeur.


Maar hoe kies ik naar welk festival ik mijn film moet sturen? (Internationale) festivals vind je zo:


  • De mooiste online resource en filmfestivallijst die ik heb kunnen vinden is die gemaakt door Guido F.G. Jeurissen van Rauwkost Film. Hij heeft zich suf gezocht op het internet en allerlei filmfestivallijstjes bestudeerd en gerangschikt. Op thema's (lgbtq+, dans etc.), genre's, kort vs. lange films, indiendata, maar bovenal ook gescoord op status gebaseerd op qualifying karakter (bafta, oscar e.d.), vermeldingen op sites van hoogstaande instituten etc.. 'RATING' rangschikking: A+++ festivals (bijvoorbeeld: Cannes, Toronto), A++ (bijv. Brooklyn, Big Sky), A+ (bijv. Bentonville, Catalina), A (bijv. Queer Lisboa, Våsteras), B (bijv. Lift Off, ShortCutz) en C (bijv. Rotterdams Open Doek, Off Screen). Let op, waarschuwt Guido, een dergelijke lijst is gedoemd om binnen no time vol te zitten met outdated linkjes, data etc. Maar toch erg nuttige resource. De lijst:

    RAUWKOST FESTIVAL GUIDE

  • Eye Film (Nederlandse film behartiger) heeft een mooi overzicht van festivals die in hun ogen de moeite waard zijn. Je kan zien waar en wanneer festivals plaatsvinden en wanneer de submission deadlines zijn. https://www.eyefilm.nl/nl/professionals/see-nl/filmfestivals

    Dit zijn allemaal festivals die Eye Film hoog in het vaandel heeft. Dat betekent dat als je film geselecteerd wordt voor die festivals je kan rekenen op het meeste respect vanuit het: "Nederlandse filmwereldje". Al helemaal als je film dan ook nog in competitie draait op één van die festivals, laat staan als je een prijs wint. Soms vergoedt Eye zelfs jouw reis daar naartoe en/of een 35mm print versie van je film (al is die 35mm print nagenoeg overal vervangen door het digitale DCP format). Als je voor een pracht festival bent geselecteerd laat ze dat dus weten. TIP! (wie weet willen ze dan ook in hun SEE NL catalogus aandacht besteden aan je project).

  • Een andere nuttige website voor festival overzichten (en hun reputatie score) is Finalcut Magazine. Zij houden een lijst bij van zowel de meest gevierde festivals als ook een lijst van interessante opkomende festivals:

    https://www.finalcutmagazine.com/

  • Ook MovieMaker magazine onderzoekt jaarlijks het festival circuit. Dat resulteert in de jaarlijks '50 festivals worth the entry fee' lijst. Daarin staan niet alleen de festivals die je carrière kunnen maken maar ook festivals die echt hun best doen voor filmmakers door hun gastvrijheid en toplocaties:

    https://www.moviemaker.com/50-film-festival-worth-entry-fee-2024/

Hier nog wat lijstjes. Websites die hun best hebben gedaan festivalnamen te verzamelen en te ordenen. Er bestaan echter honderden als niet duizenden filmfestivals wereldwijd en er komen wekelijk festivals bij of vallen af dus deze info raakt van zelf out-dated. Daaraan toevoegend: de reuzen zullen niet snel vallen.


INZEND TOOLS

Het inzenden van je film gaat soms via de eigen website van het festival. Maar veel festivals zijn ook te bereiken via handige inzendplatforms. Hieronder een overzicht van deze platforms waar je efficiënt een boel festivals mee kan bereiken.


  • www.filmfreeway.com

    Filmfreeway is een beetje de marktleider op dit moment qua festival submission verzamelsites.

    Dit is een site waar een allerlei (korte) film festivals op aangesloten zijn. Je moet hier een profiel aanmaken en allerlei belangrijke gegevens invullen van je film (zie stap 1 hierboven). Je kan ook meteen je film screener uploaden.


  • www.shortfilmdepot.com

    Short Film Depot is hetzelfde idee als filmfreeway. Wat kleiner. 'Festival du Court Métrage de Clermont-Ferrand' is het meest prestigieus op deze site. Dit zijn bovendien festivals waar je geen inschrijvingsgeld hoeft te betalen.

Mijn grootste succes bij shortfilmdepot was mijn korte docu 'Verzamelen is een Ziekte' geselecteerd krijgen voor de competitie van CHINA INTERNATIONAL NEW MEDIA SHORTS FESTIVAL. Ik werd uitgenodigd naar Shenzhen te komen. All expenses covered. Vervolgens won mijn film aldaar de KingBonn Award for Best Documentary à 7000 euries en een oscar-achtige awardceremonie op de Chinese nationale televisie. Dat was gewoon te maf en vet.

Kuba wint de Kingbonn Award in Shenzhen op Chinese nationale televisie
Kuba wint de Kingbonn Award in Shenzhen op Chinese nationale televisie

Dan heb je nog een aantal vergelijkbare online submission sites. Van boven naar onder, van redelijk blijmakend naar minder blijmakend:


PAS OP: OPLICHTER ALERT! Er zitten tegenwoordig een soort semi-oplichter filmfestivals tussen. Een aantal van deze clubs zijn daarom een kwaliteitsmerk begonnen om te bewijzen dat ze je niet heel erg oplichten. Er bestaan namelijk steeds meer festivals die er puur op uit zijn om te verdienen aan gretige jonge makers. Dergelijke festivals vragen een submission fee (variërend tussen 10 en 50 euro). Dat is niet ongewoon maar ik snap nooit helemaal waarom festivals aan arme makers moeten verdienen. Dit soort festivals selecteren je film vervolgens ook nog eens heel snel. Ze nodigen je zelfs uit om in te dienen en hinten daarbij dat je geselecteerd zal worden. Je hoeft alleen de fee nog te betalen en je bent binnen, zeggen ze dan. En dat lukt dan ook. Ze geven ongegeneerd tientallen bekroningen weg (special mention, extra special mention). Prachtig toch? Deze festivals hebben echter geen aanzien in de filmwereld. Aangezien iedereen geselecteerd kan worden en omdat het geen ECHTE festivals zijn. Er vinden geen (of sporadisch) vertoningen plaats van de geselecteerde films; er is geen publiek en er is geen serieuze jury. Kortom, deze festivals zijn in het leven geroepen door slimme jongens die rijk worden van onze submission fees en onze drang naar succes. Je herkent ze door hun website te bekijken. Die festivals hebben meestal opzichtig geile namen als: Los Angeles CineFest, Holllywood's Critics Festival of Toronto Short Media Award (dat is dus niet het bekende Toronto Film Festival). Als er heel veel gouden randjes aan het logo kleven en er niet echt foto's zijn van vorige edities - waarbij je volle zalen ziet in combinatie met hun logo en zenuwachtige filmmakers met een microfoon - dan is het waarschijnlijk fake. Je betaalt 40 euro, wordt geselecteerd maar voelt je toch vies. Een soort bordeelbezoek.

De festivals: NATIONAAL (soms geen Engelse ondertitelingen nodig).

Met prijs kansen:

-Nederlands Film Festival: http://www.filmfestival.nl

-http://www.imaginefilmfestival.nl/ (voorheen: A'dams Fantastisch Film Festival, Dus voor de fantastische film)

- https://www.shortcutzamsterdam.com/ (zij organiseren als film festival darkhorse van Nederland supermooie film bijeenkomsten en award avonden: vergelijkbaar met het Rotterdamse Open Doek maar dan beter, vind ik)

- Beste documentaire festival van de wereld in Amsterdam: https://www.idfa.nl/

-http://www.haff.nl (animatie film)

- https://moviesthatmatter.nl/en/ Maatschappelijk geëngageerde films: ontwikkelingssamenwerkingskwesties, migratie, onrecht, emancipatie, dat soort zaken.

- https://cinekid.nl/ Kinderfilms!

-VERS (voorheen: NFTVM vers) competitie. Kijk op hun site wanneer je weer mag inzenden: http://www.versfilmentv.nl/

-en het Rotterdamse Lantaren Venster: ROTTERDAMS OPEN DOEK

En natuurlijk: Het 48hour film Project Rotterdam (de beste 48hfp competitie van Nederland). Maar dan moet je ook binnen de context van dat festival je film maken.

Kuba in zijn nopjes met een geinig vormgegeven ding in zijn klauwen
Kuba in zijn nopjes met een geinig vormgegeven ding in zijn klauwen

Zonder prijzen, wel eer:

Een gerespecteerde korte film avond in Amsterdam is tegenwoordig: SHORTCUTZ

In Rotterdam heb je hele gezellige film avondjes waar je je film voor kan inzenden en die een best niveau hebben zoals: In WORM: OFF SCREEN ---------------------

STAP 3:


PROMOTIE

Creëer eventueel zelf een buzz rondom je film. Een vertoning op een festival bereikt meestal maar een tiental mensen. Het feit dat je film voor een goed festival is geselecteerd zal ook iedereen ontgaan tenzij je zelf het van de daken schreeuwt. Als je wil dat deze film een stap in je carrière gaat zijn dan is het handig als belangrijke mensen ervan horen. Ze hoeven de film niet eens gezien te hebben. Als een belangrijk iemand op social media en elders je film regelmatig genoemd ziet worden (trailer ziet, stills ziet, successen leest) dan begin je te bestaan als maker.

Je kan dus naast festivaldistributie promotie maken voor je film. Je hoeft niet alleen maar te wachten totdat je geselecteerd wordt. Al is het vaak wel handig om een eerste première (op een festival) te koppelen aan je coming-out (d.w.z. wereldkundig maken dat de film bestaat en te zien gaat zijn). Denk aan sociale media, posters, mailinglists.


Ken je recensenten/ journalisten (sommige vind je op google)? Stuur die dan een persbericht. Hierin kondig je de première aan (kan ook een zelfgeorganiseerde première zijn) als iets nieuwswaardigs. Misschien heb je iets bijzonders te melden over je film? Voor het eerst een film met een cavia in de hoofdrol? Of, bepaalde onder gerepresenteerde minderheid centraal? Of gemaakt zonder subsidie? Is er sprake van een come-back van een bekende acteur? Is het gefinancierd door greenpeace? Of, gemaakt zonder opleiding? Opgenomen achter de schermen bij een militair trainingscentrum wat nog nooit iemand heeft mogen doen? Bekende zanger die de soundtrack heeft gemaakt? Een grimeur uit Engeland die aan The Hobbit heeft meegewerkt? Buit die unieke nieuwswaardigheid uit in je promotie/ communicatie.

Kuba praat door Erik van Lieshout
Kuba praat door Erik van Lieshout

De meeste filmprofessionals stappen voor persbericht verspreiding naar Monique van Schendelen. (ik weet alleen even niet zeker of ze al met pensioen is dus pin me hier niet op vast). Als je een mooi persbericht hebt opgesteld dan kan zij hem doorsturen naar het gros filmjournalisten/ filmmedia van Nederland. Ik geloof dat ze daarvoor meestal 150 euro voor vraagt. Kortom: zorg dat je communicatie iets nieuwswaardigs heeft.

STAP 4:


GEDULD

Maak maar wat ruimte in je agendatje om een stapel inzendingen in elkaar te gaan rammen. Tientallen tot honderden euro's zal je uit moeten geven voor een top distributie. Als niet aan postzegels dan wel aan online submission fees en "online submission stamps". Je kan het helaas ook niet allemaal in 1 dag geregeld krijgen. De momenten waarop je in kan schrijven, bij de diverse filmfestivals, zijn door het jaar heen verspreid dus je zal meermalen de hort op moeten. Het lijkt me dat je 4 keer per jaar een dag(deel) daaraan moet besteden. Het kan ook erger, vroeger moest je elk festival een DVD van je film sturen.


Na zo'n twee jaar actief rondsturen is voor de meeste filmmakers (en festivals!) je film uitgewoond en opgebrand. Een gemiddeld filmfestival zegt: bij indiening dat een film niet ouder mag zijn dan 2 jaar. ik houd meestal aan, als datum die je het beste kan invullen bij 'what is the completion date of the film?', de datum van de eerste publieke presentatie (dus bijvoorbeeld on,-ofline première bij een festival bijvoorbeeld).

Wat betreft ENTRY DEADLINES waarschuwen ze op (het voormalige) hollandfilm.nl: "Niets is zo veranderlijk bij een filmfestival als data. Houd daarom altijd goed in de gaten wat de exacte ‘entry deadline’, de deadline voor het insturen van je film, is. Deze sluit in de meeste gevallen drie maanden voor aanvang van het festival. Festivals als Cannes en Berlijn, maar ook Sundance, sluiten over het algemeen erg vroeg; soms zelfs een half jaar voor aanvang van het festival."

PREMIÈRE STATUS?

Aardig wat grote festivals geven de voorkeur aan films die nog niet in première zijn gegaan. Dat geldt zeker voor de films die ze in de competitie willen laten draaien. Als je merkt dat er veel aandacht is voor je film, voor je aan je distributie begint, probeer dan te mikken op een première op een A of B-list festival (zie Eye Film lijst). Let op: je film kan meerdere premières genieten: nationale première, Europese première, Wereld première en/of een internationale première en de onofficiële crew/cast/vrienden/familie première. Dus daar valt nog wat in te schuiven en te sjoemelen.

Ervaring leert dat je je door een paar afwijzingen niet moet laten ontmoedigen. Selectie procedures zijn vaak subjectief en politiek (vaak krijgt een festival duizenden inzendingen terwijl er maar plek is voor een honderdtal films). Zolang je zelf in je film gelooft moet je doorgaan. Na 30 afwijzingen zou ik me dan alsnog laten ontmoedigen. :-)

FEE WAIVER

Tot slot nog een kozakken tip. Als je film echt een succes wordt op festivals (awards? nominations?) en je hebt een A-list festival gescoord en nog een handvol andere leuke festivals dan kan dat je inschrijving voor toekomstige festivals vergemakkelijken. Je maakt dan kans op de zogenaamde WAIVER. Als je je wil inschrijven voor een nieuw festival met een hoge submission fee dan kan je het festival emailen, ze attenderen op je successen en om een waiver vragen. Sowieso kan het wat opleveren om een programmeur lekker maken met wat voor een aantrekkelijk gegeven dan ook dat aan je film kleeft. Een waiver is meestal een code die je dan bij het indienen formulier kan invullen tijdens het afrekenen. Vervolgens hoef je niet langer inschrijfgeld/ submission fee te betalen of slechts een deel. Als je zover bent, zeg ik: Proost!

Kuba lacht naar Ernest van der Kwast bij een film debat momentje bij de Unie
Kuba lacht naar Ernest van der Kwast bij een film debat momentje bij de Unie

STAP 5:

GA ONLINE


Is er nog een leven voor mijn film buiten de film festivals? Jazeker.


Je hebt met een (korte) documentaire kans om binnen te komen bij de NPO (hier alle tips and tricks), tegen vergoeding soms zelfs. Dit loopt vaak via de VPRO. Vrij eenvoudig: je emailt de filmlink (met wachtwoord, of unlisted) naar aankoopdocumentaires@vpro.nl, eventueel met je teksten (who is, motivatie, synopsis etc.) erbij. De vergoedingen die zij doen zijn meestal tussen de 1.500 en 25.000 euro voor de wat grotere gerenommeerde makers/projecten. Ben je starter? Dan kun je Makers van Morgen proberen. Je kan ook een poging wagen binnen te komen bij je regio/loco omroep; zij zijn zeker ook zoekende naar lokale producties. Verwacht daar geen of weinig vergoeding maar soms wel een aardig bereik.


Dan zijn er de 'streamers' in alle vormen en maten. Soms zie je wel eens een korte film terecht komen bij de wat grotere platformen zoals mubi of cinetree. Ik zou zeggen: email ze. Wie niet waagt... Maar er bestaan ook verschillende (kleine)streamers en (kabel)tv kanalen die ook shorts kopen en uitzenden. Soms zijn deze platformen beter benaderbaar door de korte film maker. Zo heb ik een aantal films aan shorts.tv verkocht. En ook eentje aan gagaoolala.com (lgbtq+niche in Zuid-Oost Azië). Daar wordt je niet rijk van: je ondertekent dan een standaard contractje waarbij je een uitzendlicentie geeft voor b.v. 5 jaar in een bepaald territorium (b.v.: Europa, Azië). Je krijgt dan 100 - 250 euro (soms meer als je film een oscar genomineerde is ofzo). Als je benaderd wordt vraag dan altijd om meer geld: meestal zijn ze wel bereid 150-200% te betalen t.o.v. hun eerste bod. Ga voor een deal waarbij dit dan non-exclusief is want dan kan je de film ook elders online kwijt. Zorg bij dit soort dingen wel dat je alle rechten hebt van je filmcontent, niet dat je soundtrack bestaat uit nummers van Justin Bieber en Ariana Grande. Side note: in theorie zijn die rechten via bumastemra af te kopen maar dat is een ingewikkeld en prijzig traject. Gebruik dus eigen composities of afgekochte stockmuziek.


Er bestaan ook veel bekeken youtube en vimeo kanalen waar je veel kijkers en respect vangt. Dat soort plekken worden steeds belangrijker. Denk aan: nowness.com (diverse thema's, genre's), of: DUST (scifi youtube channel), omeleto (diverse genre kanalen op youtube), filmsshorts, vimeo staff picks, etc. Vaak zijn deze platformen net als een filmfestival via filmfreeway te benaderen of via hun eigen websites.


Het kan ook zijn dat je denkt dat je het gevoel hebt dat je zonder platform hulp een bepaalde community kan bereiken en behagen. Zet hem op je eigen (youtube/vimeo)kanaal en probeer via (gratis) publiciteit en youtube ads je project viral te laten gaan. Bedenk dan een strategie voordat je hem online zet. Probeer in die eerst week(weken) je film gerepost te krijgen door belangrijke blogs/ magazines/ influencers uit de relevante community (b.v. lgbtq+ of scifi fans, of minderheden, etc.).


Ik merk dat youtube echt niet meer alleen geschikt is voor kattenfilmpjes. Langere inhoudelijke artistieke docu's en shorts en zelfs features kunnen tegenwoordig veel views realiseren. Tot in de miljoenen. Vaak zijn daarvoor wel de hierboven genoemde ads en publiciteitsmomenten nodig. Het gaat niet vanzelf.


Je kan die views proberen om te zetten in inkomsten met ads of door je film achter een pay wall te zetten (vimeo biedt die techniek overzichtelijk aan). Maar vraag jezelf daarbij af of je perse een paar honderd euro wil verdienen of juist heel veel exposure.


Zo'n online distributie zou ik vaak pas beginnen als je al een paar leuke film festivals hebt gehad. Filmfestivals willen immers een stukje exclusiviteit en hebben soms zelfs expliciet in hun voorwaarden dat een film niet online mag staan. Bovendien, als je begint met festivals en daar wat mooie selecties en/of nominaties/prijzen pakt dan kan je die 'laurels' meteen photoshoppen op je poster en (youtube) thumbnail en daarmee een stukje clickbait toevoegen aan je film.



Tot hier mijn handleiding!



Rest mij: toi-toi-toi.


Als iemand op of aanmerkingen heeft (complimenten? ;-)) op deze handleiding hoor ik die uiteraard gaarne (mail me: szutkowski@gmail.com).



Tip!

Dit artikel wordt mede-mogelijk gemaakt door rotterlight.nl . Film en tv lichtapparatuur verhuur in Rotterdam. Zie website voor assortiment en plaats meteen een reservering via de webshop. Email naar info@rotterlight.nl er achteraan met de hashtag #lowbudgettijger voor 20% op je volgende autonome korte film project.

 
 
 

© 2023 by Sasha Blake. Proudly created with Wix.com

bottom of page